onsdag 30 juni 2010

Köksdrömmar...

Vad skall man göra utan drömmar? Jag har hittat en konkursförsäljning i Stockholm där konkursförvaltaren säljer ett Lidhult kök. I mina drömmar köper vi köket till en löjligt bra peng och installerar det hemma. Köket finns det för övrigt inte en chans att vi gör ens i år / vi har inte kommit överens om vilken typ av kök det skall vara / vi har ingen färdig planlösning / etc etc!

Köket ser ut så här som nedan och med mycket fantasi så passar de olika delarna in hemma hos oss.


Färgen är rätt(ljusgrå), spishällen fel(jag helst vill ha en fristående gasspis), glasdörrarna går bort(går att göra om till täckta dörrar med speglar som övriga luckor), kaklet är för mycket(följer ändå inte med så vi kan hitta ett eget kakel som vi vill ha, en köksö har vi inte plats för(enheterna i köksön placeras på andra ställen i köket och så blir det en ny måttbeställd bänkskiva).

Jag har ingen aning om dimensionerna på köket men i mina drömmar passar det perfekt och kostar nästan gratis! Håll tummarna för att det inte är sålt och att konkursförvaltaren har bråttom att sälja det till just oss!!

Djupdykning i Baseco Classic Vit

Jag funderar vidare på golvet. Så har står det på deras hemsida:
.............................................................................

BASECO CLASSIC VIT - Basecos klassiska massiva trägolv levereras behandlade med lut och vit olja. Luten behåller träets ljusa karaktär och oljan ger det en färgnyans och mjukhet.

Dimensioner - Classic vit i furu finns i följande dimensioner: 14x113, 20x135, 25x135, 25x155, 25x180 samt 30x180 mm. Alla golv är ändspontade i fallande längder och lätt fasade. Golven levereras i lätthanterliga buntar förpackade med miljövänlig krympfolie.

Underhåll - Efter läggning fukttorkas golvet första gången med trägolvsåpa och vatten, 1:5. Använd vit såpa för vitoljade golv och naturell såpa för golv behandlade med naturell olja. Vid rengöring, använd väl urvriden trasa. Rum som utsätts för starkt slitage kan med fördel tillföras ett extra skydd med underhållsolja innan golvet tas i bruk.

............................................................................

Det lutar åt dimensionen 20*135 eller 25*155. Pris enligt webbshopen på hemsidan: 20*135 Standard = 379 kr / 25*155 Standard = 480 kr. Tåls att fundera på. Mycket beror på hur mycket golvet bygger upp från det befintliga golvet och hur dörrarna skall monteras för att det skall finnas en bra övergång mellan golv, tröskel och golv i nästa rum. Dimensionen måste passa i alla rum, därav tror jag att 180 mm bredden blir för bred(även fast det är riktigt vacker!)

Det som måste göras i hallen är att räcket runt trappan måste flyttas då golvet måste läggas under för att det inte skall se konstigt ut. Trösklarna kan vi lösa innan eftersom att dörrarna ännu inte är insatta. Inga golvlister kan sätta innan utan det måste ske när golvet är lagt. Det befintliga golvet, det nya, måste spikas ordentligt för att det skall sluta gnissla. Något underlag måse troligtvis läggas mellan golvet för att undvika framtida knarr. Vi har ett element att ta hänsyn till och rören ned i golvet. Elen påverkas inte. Golvet läggs i samma riktning som det befintliga. När golvet är lagt sätter vi tillbaka räcket.

När vi tar bort heltäckningsmattan från trappan måste den slipas och då behandlas på samma sätt som golvet. Givet att underlaget tillåter det. Går inte det, måste golvet slipas ändå, men kan trappstegen målas vita. Det innebär att det vita återfinns i tak, väggar och lister. Skulle kunna fungera. Tur att vi inte har bråttom så att besluten får växa fram!

Inspiration till barnrum

Nästa rum på tur är det blivande barnrummet. Än så länge går tankarna i dessa banor:

Golv
Samma golv som i hallen dvs målat befintligt golv eller nytt lutat trägolv. Inget är gjort i rummet vilket innebär att det ligger en grå platsmatta ovanpå två lager masonitskivor(varför två lager? det lär vi bli varse är vi börjar att riva i rummet). När vi tog bort den gamla plastdörren, anno 1965, kan vi se att det är trägolv under men att originalgovet mest troligt är borttaget och trägolvet är lagt 1965. Alltså ett furugolv med breda sprickor och full synliga spikar. Jag hoppas att det under trägolvet är kutterspån och att man inte gjort något åt isoleringen i bjälklaget mellan våningarna på 60-talet. Material vi sprungit på i huset som sattes in 1965 luktar inte nyponros längre..Just nu röstar jag på nytt trägolv som läggs direkt på det gamla. Om golvet är lappat och lagat, som det är i hallen, blir det svårt att få det snyggt. Kollegor med äldre hus rekommenderar starkt att låta den gamla golvet vara och lägga nytt. Det blir aldrig bra, trots slipning och annat arbete, om det inte finns bra förutsättningar från början.

Väggar
Har jag nämnt att jag är löjligt förtjust i pärlspont? Någon kanske har börjat ana det! Min man är förståss inte lika förtjust. Inte konstigt, hallen är en explotion av pärlspont, och visst, det blir rätt intensivt. Men Åh så vackert! När spånskivorna är borta ser vi hur väggarna ser ut bakom. Någonstans i rummet finns en murstock som skall fram. Det är murstocken från köket som går genom rummet. Väggarna kan nog bjuda på många överraskningar...från början så var nämnligen inte rummet ett rum utan en veranda. Man satt där på morgonen trot jag, när pigan kom upp med frukosten i morgonsolen. Förr, innan träden var stora, hade man en fantastisk utsikt över Stallviken från verandan. Att det är inbyggt ser man på takstolarna. Letar man så hittar man spår i huset av hur det en gång har sett ut. Vi har ingen aning när verandran byggdes men det är troligtvis gjort före 1947, innan taket byttes. Väggarna kan därmed se ut lite hur som helst. Så diskussionen, som knappt påbörjas eftersom att vi är mitt uppe i hallprojektet, kommer att vara kring väggmaterialet. Jag står på pärlspontens sida, inte helt otippat. Frågan är om det skall vara 95 eller 120 mm bredd. Min man står på gipsskivornas sida. Någongång har jag tydligen sagt att vi bara skall ha pärlspont i hall och kök. Stor miss från min sida. När vi landat diskussionen så blir färgvalet oavsett vitt eller ljust grått.

Tak
Takhöjden i rummet är lägre än i de andra rummen på övervåningen som har en talhöjd på 2,80 m. Jag har inte mätt men taket är nog 2,50 eller 2,60 meter. Taket är platt men taket i sig är snett, precis som i hallen. Skall vi göra något åt taket är då frågan? Jag ser framför en regn av sågspån som faller ned på oss om vi börjar riva taket. Å andra sidan var taket i hallen helt oisolerat, det kan lika väl vara detsamma i detta rum. Är så fallet måste vi isolera även här.

Övrigt
Dörren är köpt och skall sättas på plats, lister och el är inte bestämda ännu men det blir samma som i hallen, det blir en fönsterbräda under fönstret(fönstret skall inte bytas i detta läget, fungerar bra men skall målas vitt istället för brunt) och så skall vi ta hål i väggen för tillluften(om vi inte hittar det gamla som säkerligen döljer sig någonstans under spånskivorna...). Och så får vi se vad som dyker upp, det har ju visat sig att vad som helst kan komma i dagens ljus när man väl sätter kofoten i väggarna...

Tidplanen är att vi skall påbörja rivningen när min mamma och pappa är och hälsar på. Projektet skall vara klart i oktober. Är vi inte klara med hallen så gör vi ett undantag i sommar just för att vi får hjälp. Rivningen är tung och dom hjälper gärna till vilket känns underbart - all hjälp är välkommen!

Elen i hallen

Ikväll kommer en elektrisker för att se vad som behöver göras avseende elen i huset.

Som, allting annat, gjordes elen om i hela huset 1965. Det innebär att alla elledningar är infällda bakom dom uppreglade spånskivorna & , nedlagda i de nya golven eller dragna i taket. Eldetaljerna är infällda. Visst är det snyggt med dolda elledningar MEN när vi nu renoverar i hallen så uppstår problemet med hur vi skall lösa elen vid renoveringen. Vi vill ju återställa huset och det gäller även för elen.

Vi har hittat att huset haft el innan 1965, vi har hittar spår från de gamla ledningarna i bjälkar och annat. Men allt är borttaget.

Tyvärr har man gått hårt fram i den gamla pärlsponten när man installerat elen. Med hjälp av yxa har man försänkt kopplingsdosorna och plaströren rakt ned i panelen.


Efter mycket googling och läsning på andra bloggar och forum har jag fått hjälp med att fundera kring hur vi kan göra:

http://www.gardochtorp.se/el-pa-nygammalt-satt.aspx?article=4215
http://byggabo.wordpress.com/2010/01/11/eldetaljer/
http://byggabo.wordpress.com/2008/12/08/382/

Det kan vara bra att ha en uppfattning när elektrikern kommer så att vi vet vad vi vill ha.

Det lutar åt att vi gör utanpåliggande el i hallen. Det innebär att nya ledningar dras utmed lister och dörrfoder för att sedan ansluta till utanpåliggande eldetaljer i porslin eller vit bakelit(svart blir så markant - visst är det snyggt - men jag tvekar lite). Eftersom att hallen målas vi kommer ledningarna inte att synas så tydligt, givet att ledningarna blir snyggt dragna. Undra om man kan dra ledningarna själv och att elektrikerna sedan "bara" kopplar in dom? Oftast är man noggrannare själv och låter arbetet ta den tid det behöver för att det skall bli bra..

All el är dessutom ojordad. Frågan är om man kan installera jordade uttag och knappar när vi ändå är igång och byter. Vi kommer att renovera rum för rum så elen kan bytas undan för undan.

De eldosor som vi hade tänkte oss från Byggfabriken kostar en smula men det är det värt givet att det blir som vi tänkt oss.


Men tänk, det kommer att krävas timmar och åter timmar av finlir innan vi lagat de skador vilka är gjorda med yxan!! Tur att man tränat mycket på att spacka.S nacka om att projektet växer...

Det skall bli spännande att höra vad elektrikern säger!

torsdag 24 juni 2010

Vart tar regnvattnet vägen?

Hösten och vintern 2009 var både regninga och kalla. När vi flyttade in i huset, i början av mars 2010, var det tydligt att takrännorna inte rensats på ett bra tag. Vi började med att rensa dom vi kom åt, allt från 4 meter till 8 meter upp i luften(titta inte ner, håll i stegen, rör dig sakta!). Vi insåg dock att när vattnet väl lämnat taket så var vi inte säkra på att det faktiskt lämnade huset..

I Byggnadsvård´s tidningar har jag läst att åtgärd nr 1 när man köper ett gammalt hus är att kontrollera att det inte regnar in(check: det regnar inte in) och att vatten inte samlas intill grunden(ingen aning).

För att byta okunskap och oro mot kunskap och faktisk åtgärdsplan beställde vi en underhållstryckning av dagvattenledningarna från ett Allsugsföretag. Jag förknipper mest dom stora bilarna med stopp i avloppet och andra otrevligheter...men jag har numera en ny respekt för denna tuffa maskin.

En kille kom och tryckte de 4 ledningarna vi har där vattnet går ned i marken. Summering: 1 av 4 fungerade - de andra 3 var det stopp i! AAHHH! Han började med att trycka med högstrycksvatten ned i röret och när det tar stopp där kommer allt vatten upp igen - med en himla fart! Då är det dags för sugslagen. När han körde igång den slog det till våldsamt när stoppet lossnade. Och stopp var det rejält. När det väl lossnade körde han ordenligt med högtrycksvatten för att säkra att allt som suttit i vägen sköljdes bort. Men stopp var det. Så rejält att i en av ledningarna var det helt enkelt stopp - vattnet rinner undan lite men någonstans i marken är ledning antagligen sönder. Vem vet när det gjordes? Så det är bara att gräva upp eller leda om vattnet till en ledning som fungerar. Summering efter åtgärd: av 4 fungerar nu 3. Den fjärde kommer vi att leda om istället för att gräva upp. Just nu samlas vattnet upp en stor tunna som vi tömmer med jämna mellanrum.

Nu vet vi alltså att vattnet från taket faktiskt lämnar husets grund - det känns riktigt bra!

Arboristen inkallad med ilfart!

Grannen skall bebygga sin tomt och ringde för några dagar sedan och meddelande att han tänkte kapa de grenar på de ekar som hänger över på hans tomt. Det har han rätt till, enligt jordabalken, men att låta grannens markberedare kapa våra ekar var inte aktuellt.

Tyvärr har vi blivit av med en stor ek med tre tjocka grenar som vi var överens med grannen om att han INTE skulle kapa. Mening var att eken, som klättade efter berget, skulle vara kvar som klätterträd och kojträd för framtida småbarn. När vi kom hem var förståss 2 av grenarna bort och det sista starkarn hängde ensam. Väl kalkylerat av grannen - givetvis fick dom lov att ta bort det som kvarstod, den grenen hade aldrig klarat av att ensam växa sig stark efter det stora ingreppet. Nu skall vi ta ställning till hur vi skall hantera frågan. Varför kan inte grannen föra en diskussion med oss i vettig tid(dvs inte några dagar innan!) så att vi slipper konflikter? Alla är vi olika, uppenbarligen.

Med expressfart fick vi därför ringa in en arborist. Som tur var kunde komma redan dagen därpå, och kapa det som behövdes på den ek som fanns kvar på den sidan av huset. Kapning gjordes dels mot grannen och dels för att eken skall växa sig vacker framöver och klara av och hantera de skador som beskärningen faktiskt innebär för trädet. Vi fick veta att ekar klara sig bäst när det är som starkast, dvs när den är i full blom, och därför var det vettigt att beskära den nu. Vi blev nöjda, trots att eken blev väldigt smal, och vi hoppas att den klarar sig och växer till sig över åren. Det visade sig också att den björk som växer en meter från eken är skadad av en svamppåväxt. Vi hade tänkt att ta bort den oavsett, för att lämna plats för eken, men vi inser nu att vi får skynda på den kapningen.

Vi har ytterligare 5 stora ekar varav 3 behöver översyn. Vi kommer mog att be arborister om hjälp igen då hela kronan på ekarna skall beskäras. Kanske bra att det är gjort innan taket målas om?

onsdag 23 juni 2010

Linisolering

Det visade sig när vi tog ned innertaket, som någongång har ändrats från den ursprungliga formen och sänkts, att det helt saknas isolering mellan innertaket och yttertaket. Vi kommer att sätta upp ny pärlspont i taket i samma dimension som den ursprungliga men med en justerad takform. Just med tanke på att vi hittat vägen upp till tornet.

I samråd med kunnig personal på Claesson Trätjära kommer vi att sätta en takpapp innanför den nya panel och sedan 10 cm linisolering. Det ger en luftspalt på 5 cm vilket skall hjälpa oss att undvika fukt i taket framöver. Det känns bra att jobba med material som andas. Det kommer säkert inte bli den tätaste isoleringen, men passar till huset, men det blir tätare än vad det varit tidigare. Hur vi skall få upp isoleringen blir dock en utmaning eftersom att takreglarna inte sitter med samma avstånd. Vi fick tipset att spänna upp fiskelina och sedan lägga linisoleringen på linan, då hålls den på plats och vi kan lägga den tillrätta. Sedan spänner vi fast takpappen och slutligen spikar vi upp pärlsponten. Låter enkelt men takhöjden där det är som högst är 4 meter - över trappan!

Snart skall vi beställa pärlsponten och hämta isoleringen och börja med arbetet. Först blir det att måla panelen så att den är helt färdigmålad, sedan sätta upp fiskelinorna, skära till bitarna av isoleringen, spänna takpapp och spika upp panel. Bilder från goshandel.se och ullalind.se.

En liten bit på väg


Vi har kommit en liten bit på vägen men ändå känns det slutgiltiga resultatet så långt borta..men till sommaren är det klart!

På bilden ser ni vyn mot det lilla rummet där den gamla takformen har kommit fram, trappräcket syns och murstocken från pannan och öppna spisen. Pärlsponten målas med Ottosson´s Linoljefärg, gräddvit, och även murstocken målas med linoljefärg. De gamla dörrarna, från ett annat hus, står på neder våningen i väntan på starka armar som kan lyfta dom på plats. Det skall bli härligt när dörrarna och listerna är på plats och allt är vitt!

Plåttaket behöver en makeover..

När vi köpte huset sade alla inblandade att plåttaket är original från 1904 och behöver bytas. Uppskattningsvis skulle kostnaden för detta bli allt mellan 150 000 kr - 350 000 kr. Pust, men man behöver oneklingen ett tätt tak över huvudet. Och plåttak skall vi ha - det är otroligt vackert och är mycket av karaktären på huset.

Taket ser idag inget vidare ut då färgen har släppt och på vissa ställen ser man att rosten har satt sig. Det behöver omsorg. Takets konstruktion är sådan att vi själva inte kan göra jobbet - bara att rensa taket från eklöv innebär att man står på en stege mot huset 8 meter upp. Och då när man inte ens alla takkroppar som man behöver komma åt..

Vi valde därför att ta in Er-Jill för att få ett utlåtande om taket och vad som behöver göras. Er-Jill har gjort en mängder fina plåttak och arbeten runt om i Göteborg och deras hemsida visar på hur bra det kan bli. Christer kom därför ut och tittade på taket och informerade oss om att taket INTE är ett originaltak. Ett sådant hade inte klarat sig fram tills idag. Vilket årtal taket är bytt kan man dock inte säga. Christer såg det på hur plåtarna var lagda(skönt att ha att göra med experter!) Tittar man noga på tornet på bilden från 1904 ser man en spira på taket samt att det är 4 små fönster i varje väderstreck. Det är helt borta på taket idag. Vi skall se vad det kostar att återställa spiran och takfönstretna, nu när vi hittat upp til tornet från hallen.

Efter en vidare inspektion sade Christer att taket är i gott skick men att färgen har släppt och därför behöver taket målas. Ställningar måste på plats på grund av de branta takpartierna. Er-Jill har fullt upp just nu. För att kunna sätta ett pris skall vi återkomma med antalet kvadratmeter som taket omfattar. Inte helt lätt att beräkna då vi inte har några originalritningar och ritningarna från 1965 är inte helt i skala i alla lägen har vi erfarit. Det blir att ta fram måttstocken och mäta upp takytan.

Så bara priset inte är hutlöst så hoppas vi på att kunna göra iordning taket till hösten - med eller utan spira och takfönster! När det gäller takfärgen så är det en helt annan diskussion!

Hallgolvet - målas eller lägga helt nytt?

När vi tog bort heltäckningsmattan och masonitskivorna på golvet i hallen visade det sig att golvet var lagt som två olika golv. Dels ursprungsgolvet - såpad gran golv som ligger tätt, knarrar inte och är bara vackert att se på och otroligt skönt att gå på. Sedan har vi golvet som lades på 60-talet: furuplankor som ojämna mellan rum, det knakar och knastrar.

Frågan är då - hur skall vi göra? Vi måste nämligen ha själva trappan i minne - där är trappstegen fortfarande täckta av den blå heltäckningsmattan, troligtvis limmade direkt på trappstegan..det golv som vi bestämmer oss för måste därmed harmonisera med trappstegen för att hall och trappa skall känns som ett rum. Vi måste även ta i beaktande att rummen på övervåningen, som vi renoverar ett i taget, gärna skall ha samma golv som i hallen. Alltså får beslutet ett stor påverkan på hela känslan på övervåningen...dessutom kan vi inte sätta upp golvlister, dörrsocklar och annat innan vi vet hur vi skall göra med golvet..

Det ser ut att finnas två alternativ:

1. Slipa det befintliga golvet, dvs trappan samt det gamla och nya golvet, och sedan måla golvet i en grå nyans med linoljefärg. Förhoppningsvis känns det då som ett golv trots att det är flera olika. Fördelen är att det är billigt och innebär inget större merjobb(utöver slipningen av själva golvet).



2. Ta bort det befintliga golvet och lägga ett helt nytt. Vi var på ABI trä igår och hittade ett fantastiskt golv som hade passat alldelens utmärkt - Baseco´s Classic vit. Se bilden. Hur vackert som helst. Men då måste vi ta bort det befintliga golvet(även ta bort trappräcket då hela golvet måste bytas ut) och lägga helt nytt.



Det får bli ytterligare djupa veck i pannan och fundera över beslutet. Som tur är har vi en bra bit kvar med väggarna och taket i hallen så det tar nog uppskattningsvis 2-3 veckor innan vi måste bestämma oss. Men rent trägolv är förståss väldigt skönt under fötterna...

Ny ytterdörr


Tyvärr så byttes ytterdörren på huset ut vid den omfattande renoveringen 1965. Dörren idag är därmed en tidstypisk 60-tals dörr som passar alldelens utmärkt på ett hus byggt på 60-talet. På vårt sekelskifteshus passar den dock inget vidare.

På originalfotot kan man se att ytterdörrens placering inte varit där den är idag. Förr så var entrén direkt in i verandan. Vi har tittat bakom panel och funnit att det finns pardörrar bakom den nya fasaden. Dock är dörrarna täckta med en plan skiva så det är svårt att säga om dörrarna är original eller inte. Men pardörren finns där i alla fall.

Frågan när då vart vi i framtiden skall ha ytterdörren - där den är idag eller där den varit från början? Idag så är golvet innanför ytterdörren belagt med kolmårdsmarmor vilket är väldigt vackert och det fyller en funktion då det övriga golvet är fiskbensparkett av ek. I verandan är det just ett sådant golv. Golvet är ömtåligt för vatten och vi vet hur det kan bli i en hall på västkusten...

Jag har dock hittat en helt fantastisk parytterdörr på blocket, se bilden. Jag har lust att köpa den bara för att den är så vacker men måste först kolla hur det är moderna lås etc för hemförsäkringens skull.

Så fungeringarna fortgår - undra hur det ser ut om man har två ingångar precis bredvid varandra? Som gäst måste man undra vilken dörr det är som gäller...

fredag 18 juni 2010

Inspirationsbilder till hallen

Här kommer inspirationsbilder till hallen från byggfabriken.com


Hall och trappa

Vårt första projekt kommer att vara renovering av trappan upp till andra våningen och hallen på övre våningen. Det omfattar tak, väggar och golv. Vi har valt detta projekt därför att det är lätt att avgränsa och det går lätt att dela upp i etapper. Vi har gjort en projektplan med en beskrivning av den känsla vi vill skapa i ytan, färgsättning, budget och när det skall vara klart.

Den första delen av projektet innebär att vi testar av hur lång tid det egentligen tar riva ned, göra underarbetet och färdigställa ytan. Den avgränsade ytan innebär att vi låter den blåa heltäckningsmattan ligga kvar på golvet.

Golvet
Vi har lyft på heltäckningsmattan och under matten ligger en mörkt filtmaterial, som gör att det är mjukt att gå på, vilken i sin tur ligger på en masonitskiva som är spikad på trägolvet. Trägolvet i sig ser ut att vara o gott skick och vi hoppas att det går att slipa. Vi har inte kommit fram till hur vi skall behandla golvet i hallen och trappan ännu och låter det det ligga och gro eftersom att själva golvbehandlingen kommer att bli det sista vi gör när tak och väggar är helt klara. Hur ful den blåa heltäckningsmattan än är så skyddar den ju golvet under när vi arbetar med tak och väggar. Den är dock riktigt trist att dammsuga men å andra sidan så ligger allt smuts där den hamnar - fördelen med heltäckningsmattan är ju att den samlar all smuts! Det luktar lite gammalt hus idag när man kliver innanför dörren och det är inte konstigt. När vi tar bort heltäckningsmattan kommer troligtvis en stor del av doften att försvinna med den!

Vägg nr 1 - murstocken till höger
Väggar ingår dock men är begränsat till tre ytor - väggen till höger där murstocken går från källaren med rör för oljepannan och sedan upp till öppna spisen på första våningen. Murstocken är putsad, spacklad och sedan är tapet tapetserad direkt på. Det verkar som att tapeten, enbart i ett lager, är den tapet som sattes upp 1965 när huset gjordes om från sommarboende till året runt boende. Denna vägg är klar. För att ta bort tapeten provade jag först med vatten vilket inte fungerade något vidare men jag insåg hur smutsig tapeten var då vattnet blev helt svart från att bara dra ett drag med trasan. Inte så konstigt om nu tapeten suttit på plats i snart 45 år. Med borttagningsmedel för tapet gick det dock mycket bättre och efter att ha delat upp väggen i två omgångar fick jag slutligen bort all tapet och ytan blev ren. Det krävs dock en del tålamod och bra musik för att kunna pilla bort allt från mikroskopiska tapetbitar till stora ytor. Jag slipade av ytan med ett mycket fint sandpapper för att få bort det sista och då blev murstocken helt slät. Ytan skall målas med matt linoljefärg. Den första stryckningen är klar och underlaget suger rejält med färg men den täcker bra och resultatet blev riktigt bra. Luktar dock enormt mycket! En till två stryckningar till så är ytan klar.

Vägg nr 2 - rakt fram
Den andra väggen är den rakt fram sett från trappan. Den väggen var täckt med en spånskiva från golv till tak. Det var riktigt svårt att komma under spånskiva och få ett bra grepp för att kunna dra bort den. Skivan var spikad, med galet mycket spik, på reglar mot väggen. Kofoten är riktigt bra! Efter ett mindre styrkepass kom vi slutligen in på väggen bakom och där fanns pärlsponten från 1905! Jippi! Fast när vi tagit bort all spåskiva från väggen så såg det inte riktigt riktigt ut ändå. På halva delen av väggen ser det ut som att panel alltid har suttit där. Pärlsponten är målad i en beige ton i någon form av färg som inte trängt in i trät. Bakom pärlsponten kan man se det uppreglade träpanel, råsponten, som är riktigt grov och ser ordentligt tjock ut. Pärlsponten i sig är tjock, ca 225 mm tjock, och har en uppskattad bredd på 120 mm. Väggen är förståss full med spikhål..Den andra delen av väggen ser ut att vara ett ihopplocka är pärlspont. Den är grön till färgen och måste ha suttit någon annanstans innan. Den ser ut att ha suttit i ett grovt utrymme och den gröna färgen påminner om en linoljefärg fast den är hård. Vi trodde att det varit en dörr på platsen eftersom att jungfrukammaren ligger direkt bakom men det visade sig att det inte var rätt. Men något har skett med väggen sedan huset byggdes och då vi inte har orginalritningarna så kan vi bara gissa oss till hur det har sett ut. Men det kan ju också vara så att att pärlsponten i sig är återanvänd från ett annat hus redan från början - väggen har nämligen varit pappspänd och sedan tapetserad. Tyvärr finns inga större spår kvar av hur tapeten sett ut för den är borttagen men in vid kanterna kan man skönja delar av tapet som går i grönt med lite olika färger. När allt var rivet - varför blir det så mycket skräp när man river ned en vägg? det känns som att materialet i sig växer när det lämnar väggen med en faktor om tio.. - var det vara att ge sig på underarbetet. Schellackering(med egen gjord schellak på T-röd och schellackflagor inhandlade på Claessons trätjära), spackling i all oändlighet, fogning av skarvarna och tvättning. Väggen ser inte klok ut med två olika färger, schellack fläckar över allt, spackling i mängder och fogade skarvar. Det ger ett kaostiskt intryck men det kommer att bli riktigt bra när färgen kommer på.

Vägg nr 3 - vänster
Den tredje väggen är en liten ytan på ca en meter innan själva trappan svänger igen. Även denna vägg var klädd med uppreglad spånskiva som tog mycket kraft att få bort. Bakom spånskivan så upptäckte vi dock något helt nytt - en dörr! Runt dörren är det återigen samma pärlspont som innan, beige i färgen, men även denna ytan ser ut att ha varit pappspänd någon gång genom historien. Spikarna som pappen är fäst med bjuder på enorma utmaningarna när dom skall tas bort. Tur att jag gått en tapetserarkurs och har lite vana att dra ut nubb...

Vägg nr 4 - trappan
I trappan finns en avgränsad yta som även den varit klädd med tapet på spånskiva. Bakom spånskivan så trodde vi att vi skulle hitta pärlspont med så var inte fallet. Istället så hittade vi baksidan på pärlsponten som vätter mot vardagsrummet - det innebär att vi faktiskt har mer pärlspont på en vägg som inte omfattas av just detta projekt. Men det är bra att veta! Denna ytan har också varit pappspänd och tapetserad i samma gröna nyans som de andra ytorna. På panelens baksida finns en notering med namn, Gerry Ahlst, vilket är roligt. Undra vem han var? Vi kommer att regla upp och köpa ny pärlspont i samma dimension, dock inte så tjock som den gamla för den vet jag inte vart man kan få tag på, och spika upp den och måla den i kittvit. Vi kommer att få avsluta men en kvartslist precis som det var innan. Det blir mycket mäta och spika planka för planka eftersom att väggen är i vinkel med trappan upp. Vi slippar åtminstone spackling och fogning då panelen kommer att målas två gånger innan vi spikar upp den.

Taket
De tre väggarna sitter i anslutningen till taket. Taket var klätt med en tipsskiva utan reglar direkt på pärlsponten. På pärlsponten satt dock den gamla pappspända taket kvar. Pappen var målad vit. Genom att vi nu har dokumentation på hur taket varit pappspänt så ser vi också bredden på taklisterna som suttit på plats. Enligt boken "Så byggdes villan" kan man läsa att i hus som byggdes under 1890-talet så var innertaken klädda med pärlspont och sedan pappspända och målade. Det stämmer precis i vårt fall med taket i trappan. Vid 1900-1910 talet så var taken iställen bara klädda med panel och inte pappspända. Pärlsponten är inte lika bred som den på väggarna. Den är också helt obehandlad. Vi har valt att ta bort det pappspända taket för det var fullt med hål efter att man spikat upp gipsskivan. Vi kommer att måla taket i vit linoljefärg istället. Skulle man ångra sig med tiden kan man då pappspänna taket igen.

Hemliga dörren
Den hemliga dörren är ca 80 cm smal och ganska låg. Det är troligtvis så att det är dörren som pigan har tagit när hon gått från köket via serveringsgången upp till andra våningen. Dörrens handtag är bortslaget och så även gångjärnen(för att få en rak yta att fästa reglar och spånskiva på antar jag). Dörren i sig var spikad med sex stycken otroligt grova och långa spikar för att sitta fast i ramen. Dörren är målad vit, som dock gulnat med åren, och färgen faller bort i stora delar bara man petar på den. Under den vita färgen ser det ut att vara en ljusblå nyans men det färglagret är väldigt tunt. Dörren har fyra speglar; en liggande underst och överst med två stående i mitten. Otroligt vacker! När en så spännande dörr dyker så vill man ju veta vad som finns bakom den. Sagt och gjort, spikarna drogs ur och det var bara att lyfta bort dörren ur karmen. Bakom var det isolering, ca 8 cm tjock i stora skivor av något syntetiskt material, har man dragit ledningarna för den vattenburna värmen. Dom är dragna mitt för dörren....bakom dem ser man skåpen som är platsbyggda 1965 i det som en gång var serveringsgången. Vi får se hur vi gör med dörren i framtiden men just nu kommer det att vara en "blinddörr". Vi kommer att hänga den på gångjärn och hitta rätt handtag men inte göra mer än så. Jag pratade med Richard på Fönsterantiken som tyckte att speglingen på dörren inte stämde riktigt med husets ålder. Huset i sig verkar vara en härlig röra av 1890-tals detaljer och 1900-tals detaljer. När färgen dock ramlade bort står det skrivet med blyert följande på dörren: Johansson Särö - så dörren är med stor sannolikhet beställd av L L Johansson när huset byggdes. Speglingen ger lettrådar till hur dörrarna såg ut på övervåningen.

Provmålning
Vi har testmålat två olika nyanser av linoljefärg från Ottossons - kittvitt och ljusgrå. Först var vi helt eniga i den ljusgrå eftersom att det skapar en liten kontrast mot kittvitt som vi har tänkt att ha på dörrar, foder och lister. Men när vi testmålat så inser vi att den lilla ytan som vi jobbar med kommer att bli sönderhackad av små ytor med olika färger - matt vitt på murstocken, vitt i tak, ljusgrått på panelen och sedan kittvit dörr för att sedan igen bli matt vitt på nästa murstock. Därför har vi valt att ha hela hallens pärlspont i kittvitt istället och låta den ljusgråa färgen vara denna gång. Vi är dock väldigt förtjusta i färgen och kommer garanterat att använda den någon annan stans. Vi håller oss kvar vid vår vision och hallen kommer nu att bli väldigt ljus och sannolikt upplevas som mycket större än vad den upplevs idag med tanke på den färgglada tapeten och heltäckningsmattan.

El
Vi har nu förstått hur elen är dragen. Elen är omdragen 1965 för att dölja elledningarna som antagligen var där från början. Elen är lagd i plaströr. Vi får se vad elektrikerna säger om det men det bättre att elen faktiskt är omdragen än att vi fått göra även detta själva. Även fast jag tycker att det är vackert med synlig el om det är gjort på rätt sätt.

Taklister, golvlister och dörrfoder
Efter målningen är klar så måste vi bestämma vilken typ av taklist vi skall ha. Det är även här svårt att veta - läser man böckerna så skall det vara en klassiska hålkärlslist men det finns även mer arbetade taklister som drar mer åt 1890-talet. Alla dessa beslut! För att inte tala om golvlister och dörrfoder. Man kan leta efter rätt lister i all evighet - på internet finns hur mycket lister som helst och jag antar att det handlar om att bestämma sig för en list och sedan stå fast vid det valet. Alla lister är borttagna i huset så vi vet inte hur det har sett ut från början heller. Det finns en liten bit kvar i utrymmet under trappan som visar på en ganska enkel profil men det är svårt att veta om den listen funnits i hela huset eftersom att den som finns kvar återfinns det som varit en skrubb. Vi har några lister som vi funderar på som vi hittat på ABI Trä, Linne och Halland, men vi har lite tid på oss innan vi behöver fatta det beslutet. Då det är 310 cm i takhöjd på undervåningen och 285 cm på övervåningen så kan vi ta till lite när det gäller dimensionen på listerna. Dom kan inte heller vara för små för då försvinner dom. Lister är detaljer som höjer hela rummet och därför känns det viktigt att det blir rätt. Det skall bli skönt när beslutet är taget - då är det den listen som gäller i hela huset. Fast om jag får som jag vill kommer vi att ha en betydligt högre sockelpanel i sällskapsrummen...förhandling pågår.

Plan för renoveringen

Redan när vi skrev på köpekontraktet var vi eniga i hur vi skall gå tillväga med renovering. Hela huset är i behov av renovering och för att det inte fullständigt skall ta över våra liv, och för att vi skall kunna njuta av arbetet och resultatet, så måste vi vara överens om vad projektet skall omfatta(innehåll och begränsningar), skapa en gemensam vision om slutresultatet med bilder och färger, sätta en tidplan med delmoment, budget och hur vi skall fira när det är klart! Visst, det är lätt att säga så här när man inte befinner sig i huset och det bara kliar i fingrarna för att få pilla upp varje plastmatta och tapet. Kan vi dock hjälpas åt att påminna varandra om vad v ihar sagt, och göra så, tror jag att vi kommer att vara betydligt mer nöjda med resultatet och ha mycket roligare under tiden!

I helgen pratade vi några vänner, som befinner sig i samma situation, om hur man planerar sin renovering och allt som oftast går det inte till så strukturerat och ordnat som man önskat. Man har olika prioriteringar, andra mer akuta projekt kommer i vägen(ex: älskling, det läcker in vatten i källaren!) och man är inte alltid överens om färgväl och vad det får kosta. Vi som är helt färska med vårt hus tyckte förståss att vi hade hyfsat bra koll på läget...tills kompisen knäcker den vitala frågan väl inspirerad från "Arga Snickarn" - har ni räknat hur många timmar ni kommer lägga på varje projekt? Nej, just den detaljen har vi inte räknat med. Själva tidplanen, med satt slutdatum, är än så länge uppskattat och bygger mycket på en ekvaktion av önskat slutdatum med viss marginal för oväntade överraskningen. Men point taken - efter några projekt känner man nog av hur många timmar i veckan man faktiskt får ihop och hur mycket av sin tid man faktiskt är villig att lägga på huset.
Det viktigaste är ju faktiskt att man njuter av livet och sitt hus - Rom byggdes ju inte på en dag!

Tidigare ägare


För att få veta vilka som tidigare bott och ägt Villa Ängslyckan ställde jag en förfrågan till Landsarkivet i Härnösand. Från Landsarkivet fick jag en hel del information ur Fastighetsboken och Lagfartsboken om tidigare ägare. Jag bad att få information med början med Lars Linus Johansson men har önskar en komplettering för att följa vem som ägt marken så långt tillbaka som det nu går att spåra.

För att kunna följa ägarturerna i lagfartsboken måste man följa olika, band, en sida och sedan ett rum. Jag har här redovisat i vilket rum jag funnit informationen om ägarbytena.

Rum 57 - L L Johansson köpte marken den 1 juli 1904 av F. Jansson. Sålt i rum 105 och 119.
Rum 105 - L L Johansson säljare till Johanna Mathilda Velin med kontraktsdatum den 1 juli 1912. Sålt i rum 119.
Rum 119 - Konkursboet efter L L Johansson säljer, eller övertar i och med konkursen?, till Gyttorps Sprängämnes Aktiebolag den 7 mars 1916. Sålt i rum 120.
Rum 120 - Gyttorps Sprängämnes Aktiebolag överlåter till Nitroglycering Aktiebolaget den 10 mars 1916. Sålt i rum 129.
Rum 129 - Nitroglycering Aktiebolaget säljer till Gustaf Dahlin den 9 december 1916. Sålt i rum 140.
Rum 140 - Gustaf Dahlin säljer till Otto Lundqvist den 28 februari 1920. Ingen notering om nytt rum men en notering om styckning den 1 juli 1918 i fyra tomter.
Fastighetspalt 1, sidan 1-62, rad 2, Harry Karlström köper av Otto Lundqvist den 8 februari 1939.
Fastighethetsspalt 1, sidan 1 - 62, rad 3 - 7, Via arvsskifte tar barnen till Otto Lundqvist över den 29 december 1944; Sven Lundqvist, Lennart Lundqvist, Anna Olsson, Olga Lundqvist och Gertrud Ekstein.
Fastighethetsspalt 1 - 61, rad 8 Harald Vince köper fastigheten av dödsboet den 28 april 1947.
Fastighetsspalt 1 - 61, rad 9 Harald Vince överlåter den 30 november 1974 till Zenta Eneström, Kate Vince, Louise Abrahamsson, Eva-Britt Vince och Donald Vince
Eva-Britt Vince säljare till Exli AB som tillträder i september 2009.
Exli AB säljer den 26 november 2009.

Rallarbasen Lars Linus Johansson


Lars Linus Johansson köpte tomten för att bygga Astaberg / Villa Ängslyckan den 1 juli 1904 och säljaren var F.Jansson.
Fotot på huset, som är ett vykort, är taget 1905 då huset var precis nybyggt.

Om Lars Linus har jag funnit en del information. Han föddes 1868 i Länghem. Han var sprängare och utsatt för en sprängolycka så att hans händer skadades. På grund av skadan kunde han inte fortsätta som sprängare och blev då egen företagare där han åtog sig sprängningsarbeten som utfördes av anställda. Han kom till Särö i samband med bygget är Säröbanan och blev känd som "Rallarbasen". Efter att Säröbana var klar fick mycket arbete med att spränga för bägar och husgrunder. Han blev byggmästare utan egen arbetsstryrka och han hyrde in firmor som gjorde arbetet, bland annat nya firman med hans före detta sprängare.

Lars Linus var vältalig och belevad och blev omdöpt till "Herrskapsbasen". Han köpte tomter som han bebyggde, bland annat Astaberg, där han bodde.han köpte också tomter ovanför pensionatet Ekebo.

Lars Linus blev satt i konkurs i augusti 1915 av sprängfirman och tog så illa vid sig att han den 26 augusti 1915 sköt sig till döds med en pistol uppe bakom Ekebo. Uppbådet som hittade honom kunde berätta att hans dödskamp varit långvarig. Familjen flyttade därefter från orten. Lars Linus är inte begrav på Släp kyrkogård.

På bilden, som jag hittat på nätet, är Lars Linus 44 år och bilden togs 1912.

Berättelsen ovan kommer ur boken Släp i bilder och text under 100 år. Jag har pratat med författarna till boken och källan till berättelsen om Lars Linus härstammar från en man med lång erfarenhet från Särö och som var känd för sina berättelser om trakten.

Jag har sökt på nätet efter Lars Linus för att få veta mer. Jag har funnit en efterlysning från en släktning till Lars Linus Johansson. Det jag hittat är att via släktingens efterlysningen har följande kommit fram via Särös pastorsexpedition.

Lars Linus Johansson f.1868-01-12 i Länghem (P) och kom med sin fru Anna Maria Charlotta Velin f. 1878-08-29 i Malmö och sina fem barn till Släp, Särö 1910-01-28. Samma år i oktober flyttade dom till Skara men kom tillbaka till Algusered i Släp 1913-03-17. (Anna kan möjligen ha haft någon anknytning till Stockholm). Lars Linus ska ha varit byggmästare på Wiskerhult storegård i Kinnarumma, Borås och senare haft något uppdrag med att muddra Göteborgs hamn men han gick i konkurs och tog sitt liv. I dödboken står att han dog 1915-08-25 av självmord, skottskada. Släktingen undrar hur kunde det gå så snett att han var tvungen att ta sitt liv och lämna fru och 5 barn? Släktingen farfar, som var sju år vid tillfället, flyttade 1917 tillsammans med sin mor Anna Maria Charlotta Velin och tre av syskonen till Stockholm. Sedan hamnade han i fosterhem (Prins Carls uppfostringsinrättning för vanvårdade och föräldralösa barn) på Gålö, Österhaninge(AB). Vad hände med den äldsta brodern Axel Ivar Linus Johansson ? Han var f. 1896-03-21 i Trollhättan och arbetade som bergsprängare, och sjöman. Han flyttade tydligen inte med resten av familjen till Stockholm. Enligt församlingsböckerna på Särö står han 1919-12-10 som obefintlig... De övriga syskonen var Asta Adele Margareta, f 1899-10-04 i Östad Lerum, Alvar Johan Lars, f. 1903-02-14 i Borås och Agna Linnéa 1905-02-03 i Uddevalla.

Husets historia är spännande och vi vill veta så mycket som möjligt om det. Vet du något och läser detta tar får ni gärna göra ett inlägg.

Källor:
Fastighetsboken och lagfartsboken, CI: 1,5, 7, 8 / Skruv DJA 285 / Ursprung 1:295 --> 1:294 --> 1:61 - 62 + Nötegången 2:17-18
Släp i bilder och text under 100 år, del 2, författare Karl-Erik och Kristin Palmqvist, sida 32
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/5084.html?931253639
http://www.re4u.se/glimten/special/jill1.htm