onsdag 23 juni 2010

Linisolering

Det visade sig när vi tog ned innertaket, som någongång har ändrats från den ursprungliga formen och sänkts, att det helt saknas isolering mellan innertaket och yttertaket. Vi kommer att sätta upp ny pärlspont i taket i samma dimension som den ursprungliga men med en justerad takform. Just med tanke på att vi hittat vägen upp till tornet.

I samråd med kunnig personal på Claesson Trätjära kommer vi att sätta en takpapp innanför den nya panel och sedan 10 cm linisolering. Det ger en luftspalt på 5 cm vilket skall hjälpa oss att undvika fukt i taket framöver. Det känns bra att jobba med material som andas. Det kommer säkert inte bli den tätaste isoleringen, men passar till huset, men det blir tätare än vad det varit tidigare. Hur vi skall få upp isoleringen blir dock en utmaning eftersom att takreglarna inte sitter med samma avstånd. Vi fick tipset att spänna upp fiskelina och sedan lägga linisoleringen på linan, då hålls den på plats och vi kan lägga den tillrätta. Sedan spänner vi fast takpappen och slutligen spikar vi upp pärlsponten. Låter enkelt men takhöjden där det är som högst är 4 meter - över trappan!

Snart skall vi beställa pärlsponten och hämta isoleringen och börja med arbetet. Först blir det att måla panelen så att den är helt färdigmålad, sedan sätta upp fiskelinorna, skära till bitarna av isoleringen, spänna takpapp och spika upp panel. Bilder från goshandel.se och ullalind.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar