onsdag 23 juni 2010

Plåttaket behöver en makeover..

När vi köpte huset sade alla inblandade att plåttaket är original från 1904 och behöver bytas. Uppskattningsvis skulle kostnaden för detta bli allt mellan 150 000 kr - 350 000 kr. Pust, men man behöver oneklingen ett tätt tak över huvudet. Och plåttak skall vi ha - det är otroligt vackert och är mycket av karaktären på huset.

Taket ser idag inget vidare ut då färgen har släppt och på vissa ställen ser man att rosten har satt sig. Det behöver omsorg. Takets konstruktion är sådan att vi själva inte kan göra jobbet - bara att rensa taket från eklöv innebär att man står på en stege mot huset 8 meter upp. Och då när man inte ens alla takkroppar som man behöver komma åt..

Vi valde därför att ta in Er-Jill för att få ett utlåtande om taket och vad som behöver göras. Er-Jill har gjort en mängder fina plåttak och arbeten runt om i Göteborg och deras hemsida visar på hur bra det kan bli. Christer kom därför ut och tittade på taket och informerade oss om att taket INTE är ett originaltak. Ett sådant hade inte klarat sig fram tills idag. Vilket årtal taket är bytt kan man dock inte säga. Christer såg det på hur plåtarna var lagda(skönt att ha att göra med experter!) Tittar man noga på tornet på bilden från 1904 ser man en spira på taket samt att det är 4 små fönster i varje väderstreck. Det är helt borta på taket idag. Vi skall se vad det kostar att återställa spiran och takfönstretna, nu när vi hittat upp til tornet från hallen.

Efter en vidare inspektion sade Christer att taket är i gott skick men att färgen har släppt och därför behöver taket målas. Ställningar måste på plats på grund av de branta takpartierna. Er-Jill har fullt upp just nu. För att kunna sätta ett pris skall vi återkomma med antalet kvadratmeter som taket omfattar. Inte helt lätt att beräkna då vi inte har några originalritningar och ritningarna från 1965 är inte helt i skala i alla lägen har vi erfarit. Det blir att ta fram måttstocken och mäta upp takytan.

Så bara priset inte är hutlöst så hoppas vi på att kunna göra iordning taket till hösten - med eller utan spira och takfönster! När det gäller takfärgen så är det en helt annan diskussion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar