onsdag 23 juni 2010

Hallgolvet - målas eller lägga helt nytt?

När vi tog bort heltäckningsmattan och masonitskivorna på golvet i hallen visade det sig att golvet var lagt som två olika golv. Dels ursprungsgolvet - såpad gran golv som ligger tätt, knarrar inte och är bara vackert att se på och otroligt skönt att gå på. Sedan har vi golvet som lades på 60-talet: furuplankor som ojämna mellan rum, det knakar och knastrar.

Frågan är då - hur skall vi göra? Vi måste nämligen ha själva trappan i minne - där är trappstegen fortfarande täckta av den blå heltäckningsmattan, troligtvis limmade direkt på trappstegan..det golv som vi bestämmer oss för måste därmed harmonisera med trappstegen för att hall och trappa skall känns som ett rum. Vi måste även ta i beaktande att rummen på övervåningen, som vi renoverar ett i taget, gärna skall ha samma golv som i hallen. Alltså får beslutet ett stor påverkan på hela känslan på övervåningen...dessutom kan vi inte sätta upp golvlister, dörrsocklar och annat innan vi vet hur vi skall göra med golvet..

Det ser ut att finnas två alternativ:

1. Slipa det befintliga golvet, dvs trappan samt det gamla och nya golvet, och sedan måla golvet i en grå nyans med linoljefärg. Förhoppningsvis känns det då som ett golv trots att det är flera olika. Fördelen är att det är billigt och innebär inget större merjobb(utöver slipningen av själva golvet).



2. Ta bort det befintliga golvet och lägga ett helt nytt. Vi var på ABI trä igår och hittade ett fantastiskt golv som hade passat alldelens utmärkt - Baseco´s Classic vit. Se bilden. Hur vackert som helst. Men då måste vi ta bort det befintliga golvet(även ta bort trappräcket då hela golvet måste bytas ut) och lägga helt nytt.



Det får bli ytterligare djupa veck i pannan och fundera över beslutet. Som tur är har vi en bra bit kvar med väggarna och taket i hallen så det tar nog uppskattningsvis 2-3 veckor innan vi måste bestämma oss. Men rent trägolv är förståss väldigt skönt under fötterna...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar