torsdag 24 juni 2010

Vart tar regnvattnet vägen?

Hösten och vintern 2009 var både regninga och kalla. När vi flyttade in i huset, i början av mars 2010, var det tydligt att takrännorna inte rensats på ett bra tag. Vi började med att rensa dom vi kom åt, allt från 4 meter till 8 meter upp i luften(titta inte ner, håll i stegen, rör dig sakta!). Vi insåg dock att när vattnet väl lämnat taket så var vi inte säkra på att det faktiskt lämnade huset..

I Byggnadsvård´s tidningar har jag läst att åtgärd nr 1 när man köper ett gammalt hus är att kontrollera att det inte regnar in(check: det regnar inte in) och att vatten inte samlas intill grunden(ingen aning).

För att byta okunskap och oro mot kunskap och faktisk åtgärdsplan beställde vi en underhållstryckning av dagvattenledningarna från ett Allsugsföretag. Jag förknipper mest dom stora bilarna med stopp i avloppet och andra otrevligheter...men jag har numera en ny respekt för denna tuffa maskin.

En kille kom och tryckte de 4 ledningarna vi har där vattnet går ned i marken. Summering: 1 av 4 fungerade - de andra 3 var det stopp i! AAHHH! Han började med att trycka med högstrycksvatten ned i röret och när det tar stopp där kommer allt vatten upp igen - med en himla fart! Då är det dags för sugslagen. När han körde igång den slog det till våldsamt när stoppet lossnade. Och stopp var det rejält. När det väl lossnade körde han ordenligt med högtrycksvatten för att säkra att allt som suttit i vägen sköljdes bort. Men stopp var det. Så rejält att i en av ledningarna var det helt enkelt stopp - vattnet rinner undan lite men någonstans i marken är ledning antagligen sönder. Vem vet när det gjordes? Så det är bara att gräva upp eller leda om vattnet till en ledning som fungerar. Summering efter åtgärd: av 4 fungerar nu 3. Den fjärde kommer vi att leda om istället för att gräva upp. Just nu samlas vattnet upp en stor tunna som vi tömmer med jämna mellanrum.

Nu vet vi alltså att vattnet från taket faktiskt lämnar husets grund - det känns riktigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar