onsdag 30 juni 2010

Elen i hallen

Ikväll kommer en elektrisker för att se vad som behöver göras avseende elen i huset.

Som, allting annat, gjordes elen om i hela huset 1965. Det innebär att alla elledningar är infällda bakom dom uppreglade spånskivorna & , nedlagda i de nya golven eller dragna i taket. Eldetaljerna är infällda. Visst är det snyggt med dolda elledningar MEN när vi nu renoverar i hallen så uppstår problemet med hur vi skall lösa elen vid renoveringen. Vi vill ju återställa huset och det gäller även för elen.

Vi har hittat att huset haft el innan 1965, vi har hittar spår från de gamla ledningarna i bjälkar och annat. Men allt är borttaget.

Tyvärr har man gått hårt fram i den gamla pärlsponten när man installerat elen. Med hjälp av yxa har man försänkt kopplingsdosorna och plaströren rakt ned i panelen.


Efter mycket googling och läsning på andra bloggar och forum har jag fått hjälp med att fundera kring hur vi kan göra:

http://www.gardochtorp.se/el-pa-nygammalt-satt.aspx?article=4215
http://byggabo.wordpress.com/2010/01/11/eldetaljer/
http://byggabo.wordpress.com/2008/12/08/382/

Det kan vara bra att ha en uppfattning när elektrikern kommer så att vi vet vad vi vill ha.

Det lutar åt att vi gör utanpåliggande el i hallen. Det innebär att nya ledningar dras utmed lister och dörrfoder för att sedan ansluta till utanpåliggande eldetaljer i porslin eller vit bakelit(svart blir så markant - visst är det snyggt - men jag tvekar lite). Eftersom att hallen målas vi kommer ledningarna inte att synas så tydligt, givet att ledningarna blir snyggt dragna. Undra om man kan dra ledningarna själv och att elektrikerna sedan "bara" kopplar in dom? Oftast är man noggrannare själv och låter arbetet ta den tid det behöver för att det skall bli bra..

All el är dessutom ojordad. Frågan är om man kan installera jordade uttag och knappar när vi ändå är igång och byter. Vi kommer att renovera rum för rum så elen kan bytas undan för undan.

De eldosor som vi hade tänkte oss från Byggfabriken kostar en smula men det är det värt givet att det blir som vi tänkt oss.


Men tänk, det kommer att krävas timmar och åter timmar av finlir innan vi lagat de skador vilka är gjorda med yxan!! Tur att man tränat mycket på att spacka.S nacka om att projektet växer...

Det skall bli spännande att höra vad elektrikern säger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar