torsdag 24 juni 2010

Arboristen inkallad med ilfart!

Grannen skall bebygga sin tomt och ringde för några dagar sedan och meddelande att han tänkte kapa de grenar på de ekar som hänger över på hans tomt. Det har han rätt till, enligt jordabalken, men att låta grannens markberedare kapa våra ekar var inte aktuellt.

Tyvärr har vi blivit av med en stor ek med tre tjocka grenar som vi var överens med grannen om att han INTE skulle kapa. Mening var att eken, som klättade efter berget, skulle vara kvar som klätterträd och kojträd för framtida småbarn. När vi kom hem var förståss 2 av grenarna bort och det sista starkarn hängde ensam. Väl kalkylerat av grannen - givetvis fick dom lov att ta bort det som kvarstod, den grenen hade aldrig klarat av att ensam växa sig stark efter det stora ingreppet. Nu skall vi ta ställning till hur vi skall hantera frågan. Varför kan inte grannen föra en diskussion med oss i vettig tid(dvs inte några dagar innan!) så att vi slipper konflikter? Alla är vi olika, uppenbarligen.

Med expressfart fick vi därför ringa in en arborist. Som tur var kunde komma redan dagen därpå, och kapa det som behövdes på den ek som fanns kvar på den sidan av huset. Kapning gjordes dels mot grannen och dels för att eken skall växa sig vacker framöver och klara av och hantera de skador som beskärningen faktiskt innebär för trädet. Vi fick veta att ekar klara sig bäst när det är som starkast, dvs när den är i full blom, och därför var det vettigt att beskära den nu. Vi blev nöjda, trots att eken blev väldigt smal, och vi hoppas att den klarar sig och växer till sig över åren. Det visade sig också att den björk som växer en meter från eken är skadad av en svamppåväxt. Vi hade tänkt att ta bort den oavsett, för att lämna plats för eken, men vi inser nu att vi får skynda på den kapningen.

Vi har ytterligare 5 stora ekar varav 3 behöver översyn. Vi kommer mog att be arborister om hjälp igen då hela kronan på ekarna skall beskäras. Kanske bra att det är gjort innan taket målas om?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar