torsdag 26 augusti 2010

Pelletspanna installeras i september!

Efter flera månaders marknadsundersökning av ny värmekälla - pellets respektive bergvärme - har vi tagit ett beslut. Det tog 6 offerter, 3 bergvärme och 3 för pellets, och efter att ha vägt fördelar mot nackdelar så var beslutet ändå enkelt. För husets skull väljer vi pellets. Vi kommer att installera en pelletspanna med bulkförråd.

Val av leverantör föll på Pelletsvärme i Väst, www.pelletvarmevast.se, och en Biomatic 20+ panna med en Arimterm brännare samt Nostop bulkförråd. Björn Danielsson, ägare som även designat och tagit patent på själva pannan, ansvarar för hela installationen. Efter två möten med honom känner vi fullt förtroende för att vi får en bra lösning för huset och för att hålla nere driftskostnaden framöver.

Installationen planeras påbörjas den 15 september. Den gamla oljepannan skall tas bort, likaså oljeförrådet. Den nya pannan skall installeras, pelletsförråd byggas samt ytterligare en ventil skall installeras i väggen. Vi kommer att ha en termostat inne. Detta med anledning av att vi kommer att elda i den öppna spisen och förhoppningsvis kakelugnen en del vilket påverkar innetemperaturen. Hela arbetet beräknas ta ca 3 arbetsdagar.

Vi har rensat i källaren och gjort plats för installationen och även passat på att kasta en massa bråte som de tidigare ägarna lämnat. När installationen är klar skall vi på sikt även måla betonggolvet i källaren. Det är i dag gult - skall bli grått. Annars är källen i bra skick, vilket även besiktningsmannen kunnat konstatera.

Det känns riktigt bra att kunna se fram emot ett varmt hus i höst och vinter. Det blev väldigt kallt i våras när oljepannan tacka för sig och huset stod utan värme.

Skärmtak vid entrédören

På sikt behöver vi bygga ett tak över ytterdörren(när vi bestämt hur vi skal göra med trappan samt vart entrédörren skall vara(vi har hittat den ursprungliga entrén men inte mer än så).

Denna länk tyckte jag var bra för att påvisa kontruktionen och hur man skall bygga:
http://www.traguiden.se/TGtemplates/PageTwoColumn.aspx?id=5951

Hålkärlslist

Vi hallen kommer vi att sätta upp hålkärlslister där tak möter vägg. För att dessa skall fästas på bästa sätt skall listerna tydligen "förkroppsligas" i varandra.


Jag har hittat följande tips på hur man skall göra för att det skall bli bra:

http://hvilaro.blogspot.com/2008/07/gering-taklist.html

http://www.thisoldhouse.com/toh/how-to/print/0,,1016651,00.html
http://www.byggahus.se/forum/byggmaterial-byggteknik/41103-ger-kapa-halkaels-list-hur-goer-man.html"

Lika bra att träna på spillbitar för att få till det - blir dyrt annars att köpa mera list efter misslyckade försök

onsdag 25 augusti 2010

Vitlutat trägolv hos Idalatrappan

Slutligen bestämde vi oss för att köpa 60 meter dörr- och fönsterfoder hos Idalatrappan i Väröbacka. Dom ligger nu för målning och kommer förhoppningsvis att sättas upp till helgen. Vi längtar, det kommer att göra en sådan skillnad nu när vi fått upp de gamla spegeldörrarna och målat dem. Fodret är 120 millimeter brett och har en "lagom" profilering - inte för mycket och inte för lite. Det har varit en lång resa att hitta rätt foder.. nu blev det halva priset per meter mot det vi hade tänkt oss - något som går åt rätt håll i projektbudgeten!

När vi var där hittade vi även ett väldigt fint trägolv. Det är vitare än det vi hittat tidigare, lutat och vitoljat, 1650 mm brett och 26 mm högt. Det hade passat riktigt bra.

Men det är lite kvar innan vi kommer till golvläggning, väggar och tak måste vara färdiga först, så vi funderar vidare. Vi har ju dessutom inte löst trappproblematiken ännu, dvs hur skall trappstegen se ut. Vitmålade i linolja eller trä som i trägolvet? Jag röst på vitmålad trappa. Visst, det blir mycket vitt, men jag tror att det blir mest behagligt. Vi får inreda med färg när den vita basen är på plats!

Trappan är sönderhuggen..

Varför, varför, varför? Heltäckningsmatten blev bortriven i somras med hjälp av min mor och hennes starka nypor. Innan den togs bort såg jag framför mig, i min fantasi, att trappan skulle vara helt bevarad och att det i stort sett bara skulle bara att sopa rent den. Men inte. Under den blåa heltäckningsmatten, som luktade apa efter alla år och var allt annat än ren, låg förståss mera spånskivor.

Med hoppet fortfarande uppe togs spånskivorna bort. Då visade det sig att själva trappnosen/överhänget är bortyxat och ersätt men nytt virke. Varför? Det nya virket är en lös trappnos som spickats på utanpå spånskivorna. Man får känslan av att man gick fram med yxan i all iver och kom sedan på att man visst måste ha en trappnos också men då var det redan försent. Den vackra gamla trappnosen, men sin enkla profil, är alltså borthuggen. Den är dessutom borthuggen så att allt runtomkring på trappan är förstört med djupa hugg av yxan. Drömmen om den bevarade trappan gick därmed i kras. Nya frågeställningar uppstår:

- Hur skall vi återställa trappan? De ursprungliga trappstegen är kvar men avyxade och därmed alldelens för bort att gå på utan att riskera att man ramlar..
- Hur bygger man upp en trappa som är såpass förstörd?
- Hur skall vi få trappan att harmonera med golvet i hallen?

Alltså, mera att göra innan hallen blir klar....men jag kan inte släppa frågan: varför har man yxat sönder trappan på 60-talet? Var det verkligen nödvändigt? Min utrotningsfeber på allt som är gjort på 60-talet för bara mer bränsle!

Skall man verkligen gipsa innerväggar i äldre hus?

Det är inte lätt att göra rätt direkt med förhoppningen slippa göra om sen..
Planerna med att gipsa väggarna i rummen på övervåningen försätter. Observera, planering och inte genomförande. Det som är överenskommet är att väggarna skall gipsas och det gamla gipsade taket från 1965 skall vara kvar.

Efter rivningen av spånskivorna visade det sig alla väggar är pappspända med ca 3 lager tapet. De tidigare taperna är färgglada men mycket blommor och skiljer sig från de andra tapeterna vi hittade i hallen. Även murstocken är tapetserad men ser ut att vara det med bara ett lager, dvs det senaste lagret tapet.

Väggpappen är förstörd då det är rivet hål i den när man reglade upp för spånskivorna. Den går alltså inte att bevara. Två av väggarna har pärlspont bakom pappen. Det är väggarna mot själva fasaden. Bakom pärlsponten är råpanelen som är liggande. Pärlsponten är av den bredare typen och helt obehandlad. Jag undrar om väggarna någonsin varit blottade på det sättet eller om man pappspände dom direkt? De två andra väggarna, innerväggar, är inte klädda med pärlspont utan är pappspända direkt på den liggande råpanelen.

Enligt byggnadsvårdarna är gips förbjudet i återställandet av äldre hus. Ambitionen är att göra det ordentligt men samtidigt vill vi kunna bo i huset och det skall inte vara något museum. Det känns som att det gäller att tänka till nu, när vi fortfarande har chansen. Ångest, är mest klädsamt på det jag brottas med just nu...jag vet inte om jag har lust att pappspänna väggarna, helt nytt för mig, men kanske återgå att förhandla till att hela rummet istället blir med pärlspont? Men då får jag nog ställa mig och spackla, latexa och måla allt själv - min man är nog inte beredd att göra det igen - hallen är en brottningsmatch som hittils krävt i stort antal timmar underarbete för att bli presentabel. Men så blir det faktiskt bättre än vad vi hade tänkt oss också...

Sedan har vi frågan om hur vi skall måla väggarna, låt oss säga att vi har gipsat dom. Allt nu plötsligt börja med att ta in vattenbaserade färger när man arbetat med linoljefärg känns inte heller rätt. Jag undrar om man kan måla väggarna med linoljefärg också eller skall man våga sig på äggtempera?

MEN...om vi nu gipsar väggarna - skall man sätta upp en diffusionsspärr av papp direkt mot väggarna först för att undvika att värme och fukt lämnar rummet? Men den skall man ju bara använda om man istolerat väggen med linisolering och det skall vi inte göra på väggarna...Som ni förstår, funderingarna fortsätter och jag återkommer med hur det går...