onsdag 25 augusti 2010

Skall man verkligen gipsa innerväggar i äldre hus?

Det är inte lätt att göra rätt direkt med förhoppningen slippa göra om sen..
Planerna med att gipsa väggarna i rummen på övervåningen försätter. Observera, planering och inte genomförande. Det som är överenskommet är att väggarna skall gipsas och det gamla gipsade taket från 1965 skall vara kvar.

Efter rivningen av spånskivorna visade det sig alla väggar är pappspända med ca 3 lager tapet. De tidigare taperna är färgglada men mycket blommor och skiljer sig från de andra tapeterna vi hittade i hallen. Även murstocken är tapetserad men ser ut att vara det med bara ett lager, dvs det senaste lagret tapet.

Väggpappen är förstörd då det är rivet hål i den när man reglade upp för spånskivorna. Den går alltså inte att bevara. Två av väggarna har pärlspont bakom pappen. Det är väggarna mot själva fasaden. Bakom pärlsponten är råpanelen som är liggande. Pärlsponten är av den bredare typen och helt obehandlad. Jag undrar om väggarna någonsin varit blottade på det sättet eller om man pappspände dom direkt? De två andra väggarna, innerväggar, är inte klädda med pärlspont utan är pappspända direkt på den liggande råpanelen.

Enligt byggnadsvårdarna är gips förbjudet i återställandet av äldre hus. Ambitionen är att göra det ordentligt men samtidigt vill vi kunna bo i huset och det skall inte vara något museum. Det känns som att det gäller att tänka till nu, när vi fortfarande har chansen. Ångest, är mest klädsamt på det jag brottas med just nu...jag vet inte om jag har lust att pappspänna väggarna, helt nytt för mig, men kanske återgå att förhandla till att hela rummet istället blir med pärlspont? Men då får jag nog ställa mig och spackla, latexa och måla allt själv - min man är nog inte beredd att göra det igen - hallen är en brottningsmatch som hittils krävt i stort antal timmar underarbete för att bli presentabel. Men så blir det faktiskt bättre än vad vi hade tänkt oss också...

Sedan har vi frågan om hur vi skall måla väggarna, låt oss säga att vi har gipsat dom. Allt nu plötsligt börja med att ta in vattenbaserade färger när man arbetat med linoljefärg känns inte heller rätt. Jag undrar om man kan måla väggarna med linoljefärg också eller skall man våga sig på äggtempera?

MEN...om vi nu gipsar väggarna - skall man sätta upp en diffusionsspärr av papp direkt mot väggarna först för att undvika att värme och fukt lämnar rummet? Men den skall man ju bara använda om man istolerat väggen med linisolering och det skall vi inte göra på väggarna...Som ni förstår, funderingarna fortsätter och jag återkommer med hur det går...

1 kommentar:

  1. Hej!

    Hur blev det, valde ni gips? Jag skulle nog inte säga att det är förbjudet att gipsa väggar i ett gammalt hus. Sören Thurell, som är arkitekt specialiserad på gamla hus, tycker t ex att det är ett bra alternativ bland annat tack vare att det är bra för brandsäkerheten. I vårt hus har vi valt en blandning mellan treetex, masonit och gips, beroende på var i huset vi har varit. Vi upptäckte till exempel att gips kunde vara böjligt i viss mån och följde våra krokiga timmerväggar helt perfekt!

    SvaraRadera