torsdag 26 augusti 2010

Pelletspanna installeras i september!

Efter flera månaders marknadsundersökning av ny värmekälla - pellets respektive bergvärme - har vi tagit ett beslut. Det tog 6 offerter, 3 bergvärme och 3 för pellets, och efter att ha vägt fördelar mot nackdelar så var beslutet ändå enkelt. För husets skull väljer vi pellets. Vi kommer att installera en pelletspanna med bulkförråd.

Val av leverantör föll på Pelletsvärme i Väst, www.pelletvarmevast.se, och en Biomatic 20+ panna med en Arimterm brännare samt Nostop bulkförråd. Björn Danielsson, ägare som även designat och tagit patent på själva pannan, ansvarar för hela installationen. Efter två möten med honom känner vi fullt förtroende för att vi får en bra lösning för huset och för att hålla nere driftskostnaden framöver.

Installationen planeras påbörjas den 15 september. Den gamla oljepannan skall tas bort, likaså oljeförrådet. Den nya pannan skall installeras, pelletsförråd byggas samt ytterligare en ventil skall installeras i väggen. Vi kommer att ha en termostat inne. Detta med anledning av att vi kommer att elda i den öppna spisen och förhoppningsvis kakelugnen en del vilket påverkar innetemperaturen. Hela arbetet beräknas ta ca 3 arbetsdagar.

Vi har rensat i källaren och gjort plats för installationen och även passat på att kasta en massa bråte som de tidigare ägarna lämnat. När installationen är klar skall vi på sikt även måla betonggolvet i källaren. Det är i dag gult - skall bli grått. Annars är källen i bra skick, vilket även besiktningsmannen kunnat konstatera.

Det känns riktigt bra att kunna se fram emot ett varmt hus i höst och vinter. Det blev väldigt kallt i våras när oljepannan tacka för sig och huset stod utan värme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar