Det är tur att renoveringen tar tid, då hinner man fundera vidare innan man tar beslut. Just nu går tankarna kring vad det skulle innebära att måla golvet istället för att lägga nytt trägolv. Valet blir alltmer avhängigt på när det visar sig hur trappan ser ut när vi frilägger den från heltäckningsmattan.
Jag har hittat följande som är intressant:
Källan: http://www.stockholmslansmuseum.se/faktabanken/golv-farg/Golv
.....................................................
Att måla trägolven med linoljefärg blev modernt på 1700-talet, till en början endast i högreståndsmiljöer, men under 1800-talet även i andra miljöer.
Det var enligt traditionen kung Gustav III som införde traditionen att måla golv. Åtminstone var det under gustaviansk tid som seden uppkom. Med inspiration från södra Europa målades trägolv i kungliga miljöer för att efterlikna golv av olika typer av marmor, samt parketter.
Under 1700-talet målades golven i herrgårdarnas ”fina” rum ofta i en kalkstensimiterande grå färg. Även rutiga golv förekom, sådana som imiterade stengolv i svart och vitt, grått och vitt eller grått och svart. Parkettimiterande målning i bruna nyanser förekom också.
Vid 1800-talets mitt fanns målade golv i alla typer av herrgårdar, prästgårdar och bättre borgerliga miljöer. Ockragula golv blev modernt, ibland målades en kalkstensgrå fris längs väggarna. Dessa kulörer hängde kvar in på 1900-talet jämsides med brunt och engelskt rött. I början av 1900-talet målades golven oftast enfärgade, men ibland också i enklare rutmönster på diagonalen.
Mönstermålade golv med schabloner och rutor har förekommit i Sverige, men är sällan bevarade. Färgen har slitits, skurats eller slipats bort. Ibland kan man hitta färgrester kvar närmast golvsockeln.
Linoljefärg var den färgtyp som användes till målning av golv. I början av 1900-talet blev det även vanligt att fernissa golven. Fernissan utgjordes av kokt, opigmenterad linolja, utan harts. Resultatet blev en hård och blank yta. Ibland pigmenterades fernissan för att ge träet en brunare kulör.
Råd
Att måla ett trägolv är ett enkelt och relativt billigt sätt att förnya slitna golv. Om man har ett äldre hus kan det dessutom vara historiskt riktigt. Det finns olika typer av moderna färger till målning av golv. En del färger bildar tjocka, blanka lager. Om man har en äldre byggnad är linoljefärg det bästa alternativet. Linoljefärgsmålade golv är lätta att underhållsmåla eftersom färgen inte flagar utan nöts bort. Motsatsen gäller för en del moderna färger och fernissor, vilka bildar ett tätt skikt och därför är olämpliga till äldre trägolv. Även vid linoljefärgsmålning bildas ett skikt som kan leda till viss flagning vid icke permanent uppvärmning.
Om man finner en bevarad rapport (fullständigt återkommande mönster) av ett mönstermålat golv kan man använda den till att göra nya schabloner och komplettera golvets målning.
.....................................................
Färgvalet ligger mellan Ottossons ljusgrå NCS 1000-N(den är ljus och smuts kan tydligen synas), pärlgrå NCS 1805-G88Y eller varmgrå NCS 2502-Y.
Det problem jag kan se är att jag inte vill att färgen skall hamna i sprickorna och läcka ned till spånet. Har ingen lust med att huset brinner ned. Som jag sagt förut är sprickorna i en del av golvet lite väl stora. Jag undrar om man kan fylla sprickorna med något för att skapa en slätare yta som harmoniserar med det andra golvet bättre. Funderingarna går vidare..